Emir Kusturica..!

Emir Kusturica..!

Emir Kusturica je srpski reditelj ro en 1954. godine u Sarajevu. Za svoje kratke filmove nagra ivan jo u srednjoj koli. Filmsku re iju zavr io je na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Njegov studentski film, "Gernika" snimljen prema noveli Antonija Isakovi a, pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Tokom studija re irao je i dva kratka filma: "Jedan deo istine" i "Jesen".
Po zavr etku studija Kusturica se vra a u zemlju gdje zapo inje profesionalnu karijeru na Televiziji Sarajevo. Njegov prvi film "Nevjeste dolaze", izazvao je dosta kontroverzi, a potom bio i zabranjen zbog "eksplicitnog bavljenja seksualnim tabuima". Vi e sre e je imao sa narednim televizijskim filmom "Bife Titanik" zasnovanom na pri i nobelovca Ive Andri a, za koji je osvojio nagradu za re iju na nacionalnom Televizijskom festivalu u Portoro u.
U dugometra noj igranoj produkciji debitovao je filmom "Sje as li se Dolly Bell?", nastalom po scenariju Abdulaha Sidrana, 1981. godine. Za ovaj film Emir Kusturica je nagra en Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film i nagradama FIPRECI, AGIS i CIDLAC na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli 1981. godine. Svoj talenat pokazao je i u slijede em filmu "Otac na slu benom putu" (1985), koji je radio sa istim scenaristom. Ovo ostvarenje Kusturici donosi Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu i nominaciju za nagradu Ameri ke filmske akademije "Oskar" za najbolji film sa neengleskog govornog podru ija.
Nagra ivan je i na doma im festivalima: na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, nagraden je Zlatnom arenom za re iju i nagradom Jelen (1985) a me unarodna kritika dodijelila mu je Grand prix za najbolji film 1985. Godine 1989. Emir Kusturica je, ponovo na Filmskom festivalu u Kanu, nagra en za re iju filma "Dom za ve anje" i specijalnom nagradom Roberto Roselini.
Emir Kusturica je predavao re iju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Po odlasku iz BiH predaje na Univerzitetu "Kolumbija" u Njujorku. Jedan od njegovih ameri kih studenata, Dejvid Etkins (David Atkins), pokazao mu je scenario iz kojeg je nastao Kusturicin prvi film na engleskom jeziku, "Arizona Dream" (1993), sa Fej Danavej, Dzonijem Depom i Dzerijem Luisom u glavnim ulogama. Film je nagra en Srebrnim medvjedom i Posebnom nagradom zirija na Filmskom festivalu u Berlinu 1993. godine.
Naredni film, "Underground" (1995), donio je Emiru Kusturici drugu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu. Kusturica je ko-scenarista filma "Strategija svrake" (1987), koji je rezirao Zlatko Lavani . Dobitnik je brojnih dru tvenih priznanja (Nagrade AVNOJ-a za 1989. godinu).
U grupi "Zabranjeno pu enje" jedno vreme je svirao bas gitaru a sada kao gitarista zajedno nastupa sa EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA. Bavi se i pisanjem.

Filmografija
Kratki film:
Gernika (1978)
TV film:
Nevjeste dolaze (1979)
Bife Titanik (1980)
Dugometra ni filmovi:
Sje a li se Dolly Bell (1981)
Otac na slu benom putu (1985)
Dom za ve anje (1988)
Arizona Dream (1993)
Underground (Podzemlje) (1995)
Crna ma ka, beli ma or (1998)
ivot je udo (2004)

Nagrade
STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL U KARLOVIM VARIMA
1978- Najbolji kratki film Guernica
VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL
1981- Najbolji film Sje a li se Dolly Bell?
KANSKI FILMSKI FESTIVAL
1985- Najbolji film Otac na slu benom putu
1989- Najbolja re ija Dom za vje anje
1995- Najbolji film Podzemlje (Underground)
BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL
1993- Najbolji film Arizona Dream i druge.

by BRAJKO ZEBEC @ 2006-01-07

Anegdota sa Kusturicom potkraj 80-tih godina: U jednoj kultnoj kafani u blizini sarajevske druge gimnazije sjedi Kusta (ma nisam ni primjetio da je tu) u basti sa drustvom za dva spojen stola stola, za susjednim stolovima sjedimo mi ucenici pomenute gimnazije "na luftanju". Neko od nas, neznam vise ko je to bio, dobaci: Kusta supak! A iza jednog od spojenih stolova pomalja se masna kosa i brutalni polged najgoreg jalijasa sa Gorice (Kusta licno) i kaze: "Da ja nekome ne jebem mater ovdje". Mi svi tajac, glupo ti pravo, a osjecas se ko djecacic. Eto takav je kusta bio i osto. Tad sam ga se gotovo plasio, a danas ga postujem ko covjeka koji stoji iza svog stila zivota. I gdje bio i ma sta radio, bio musliman, budist ili ortodox Kusta ce ostati pravi izdanak sarajevskog asfalta.
by Jopa @ 2006-03-22


QR Code

PRAVI EURO


2. Gimnazija



BLOG - IV-7...!



Dogadjaj / Anegdota

Znate li neku interesantnu pricu, dogadjaj ili anegdotu iz zivota II. Gimnazije..???


Sitemap | Deutsch | Impressum | Kontakt..!